Sivilceler, tüm kadınların kabusu olmuştur. Bakım kremleri, doğal yöntemler, bitkisel yöntemler derken hiçbirinden etkili bir sonuç alamamış olabiliriz. Ancak geçici de olsa görünümümüzü kusursuzlaştırmak artık mümkün...

Sivilce Neden Olur?

Daha çok ergenlik döneminde ortaya çıkan bazı faktörler nedeniyle cildimizde sivilce oluşabilir. Sivilce nedenlerini üç ana başlık altında toplamak istersek, bu nedenler şöyle sıralanabilir:

Cilt yağının fazla üretimi
Ölü deri hücrelerinin dökülmesi
Bakteri birikimi
Cildinizdeki gözenekler yağ veya ölü deri hücreleri nedeniyle tıkandığında sivilce oluşur. Cilt gözeneklerinde bulunan yağ bezleri sebum adlı, cilde kayganlığını veren ve onu koruyan bir yağ üretirler. Çoğu zaman yağ bezleri normal bir oranda sebum üretiyor olsa da, ergenlikte vücudun gelişimine bağlı olarak, hormonlar daha fazla cilt yağı üretilmesine neden olur. Yağ bezleri normalden daha aktif olmaya başlar.

Ciltte yağ üretiminin fazlalaşması ve ölü deri hücrelerinin de gözenekleri tıkamasıyla birlikte, bakteriler gözeneklerde hapsolur, burada çoğalır ve sonuç olarak kızarıklık ve şişkinlikler, yani sivilceler oluşur. Gözeneğin ne şekilde tıkandığına bağlı olarak siyah uçlu, beyaz uçlu veya kist şeklinde gibi farklı sivilce türleri görülür.

Sivilce Lekeleri ve İzleri Nasıl Geçer?

Sivilceler için zamanında tedaviye başlanması ve geç kalınmaması, sivilce izlerinin ve lekelerin önlenmesi adına oldukça önemlidir. Sivilce tedavisinin ardında ciltte bir süre leke görülmesi normaldir ve bunlar zamanla solar. Ancak eğer tedavide geç kalınmışsa ve ciltte çoktan kalıcı sivilce izleri oluşmuşsa bir doktora başvurarak ilaç, peeling veya fraksiyonel lazer tedavileri ile ilgili detaylı bilgi alabilir, cildinize uygun bir yöntemle sivilce lekelerinden kurtulmayı düşünebilirsiniz. Pek çok kişinin düştüğü bir hata da sivilce tedavisinde kullanılan ilaçlarla sivilce lekelerini geçirmeye çalışmaktır ki, genellikle bu yöntem olumlu bir sonuç vermez.

Sivilce lekelerine uygulanan lazerli tedavide yüksek bir başarı oranı gözlemlenmektedir ancak tedavi esnasında yüzde sivilce olmaması, sadece izlerin bulunması gerekir.

Dikkat: Sivilcelerden ya da sivilce izlerinden kurtulmak adına kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemelidir. Bu durumda cilde daha çok zarar verilmesi söz konusu olur. Cilt tipine uygun, cildin yağını dengeleyen, kişiye özel bir tedavi gerekir. Sivilce şikayeti olanlar bir cilt uzmanına başvurduktan sonra, tedavinin hemen sonuç vermesini bekleyerek sabırsızlık etmemeli ve sabırlı davranmalıdır. Antibiyotik, jel, krem, peeling benzeri sivilce tedavi yöntemlerinin sonuç vermesi birkaç ay sürebilir. Tedaviyi yarıda kesip sürekli yeni bir yönteme başvurmak durumu daha da kötüleştirebilir.

Cildi temiz tutmak ve kişisel temizliğe önem vermek elbette faydalıdır fakat cildinizi temizlik mendili, bez vb ürünlerle ovalamaktan kaçının. En iyisi günde sadece iki kez, çıplak elle yüzü yıkamaktır.