Eski ayakkabılarınızı sakın çöpe atmayın! Çünkü işinize çok yarayacak. Eski ayakkabılar hakkında o gerçekleri duyduğunuzda kulaklarınıza inanamayacaksınız.

TOPUKLU AYAKKABILARIN TARİHÇESİ

Her ne kadar bazı kadınlar alışamasa da giydiklerinde acı çekseler de, yine de giymekten vazgeçmezler.

Zarafetin önemli bir parçası olan topuklu ayakkabılar, ne zaman moda oldu ve ilk kim üretti? İlk yapan kişinin adını duyunca çok şaşıracaksınız. Çünkü bu isim geleceğe yön vermiş önemli isimlerden biri.

M.Ö. üretildiği zannedilen topuklu ayakkabıların yinede tarihi tam olarak bilinmiyor. M.Ö. 200’de topuklu ayakkabı dünyasına Romalılar, aktörler için ahşap ve mantardan yapılan platform tabanlı ayakkabı üretilmiş. 1600'lü yıllarda ise, topuklular at sürerken ayakları üzengide tutmaya yardım etmesi için erkek ayakkabılarında kullanılmış. Başka bir bilgiye göre ise, üretilen topuklu ayakkabılar, bir zamanlar kasaplar yerlerde bulunan kanlardan korunmak için üretilmiş.

Ama şıklık için tasarlanan ilk ayakkabı 1533 yılında üretilmiştir. Floransa’nın ünlü ailelerinden Mecidislerin kızı Cetherine de Mecidis bir dük ile evlenecektir. Ufak tefek bir kız olan Cetherine, görkemli bir düğün yapmak ister ama törenin ihtişamının altında kalmak istemez. Rivayete göre de, Leonardo da Vinci'nin yanına gider. Leonardo da Vinci ise çareyi topuklu ayakkabı yapmakta bulur. Cetherine, sonuçtan memnun kalır çünkü onun uzun boylu gözükmesini sağlayan topuklu ayakkabı üretilmiştir. Cetherine'i düğünde gören herkes görünüşünden etkilenir ve hemen taklit etmeye başlar. Topuklu ayakkabının serüveni böyle başlar ve artık bu ayakkabılar statü göstergesi olarak kabul edilir.

Topuklu ayakkabının ilk nasıl üretildiği tam tahmin edilmiyor ama zamanla bu ayakkabılar kadınların vazgeçilmezi oldu. Günümüzde çeşitleri ve modelleri ile çok fazla topuklu ayakkabı vardır. Zaman içinde topuklarını şekillendirerek, renkleri ve modellerini değiştirilerek üretilen bu ayakabıları, farklı tarzlarda kombinler yapabilirsiniz. Topuklu ayakkabılar şıklığın ve zarafetin değişmez tek parçası olarak kabul edilir.