Melanin adı verilen ve deriye rengini veren hücrelerin gruplaşması ile oluşan benler, doğuştan olabileceği gibi zaman içerisinde de ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar, bazı benlerin iyi huylu ve zararsız olabileceğini, bazılarının ise zaman içerisinde büyüyüp renk ve şekil değiştirerek Malin Melanom denilen, derinin en kötü seyirli kanserine dönüşebileceğini söyledi. Sık gözlenmeleri ve kansere çevirme potansiyelleri nedeniyle benlerin önemsenmesi gerektiğini belirten uzmanlar, hangi durumlarda bir uzman yardımı alınması gerektiğini açıkladı.

NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR?

Et beni olarak nitelendirilen; çoğunlukla deri renginde, deri yüzeyinden kabarık küçük saplı görünümde olan benlerin zararsız olduğunu belirten uzmanlar, kişilere estetik kaygı ve herhangi bir rahatsızlık vermediği sürece tedavi edilmelerine gerek olmadığını söylüyor.

Uzmanlar, ben hangi çeşitte olursa olsun dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

- Ciltte oluşan ben sayınızda birdenbire sayıca artış varsa,

- Mevcut benlerde renk ve boyut değişimi gelişti ise,

- Benler üzerinde değişiklik, kaşınma, ağrı, kanama ve yara oluşumu var ise, mutlaka uzman hekime başvurulup benlerin inceletilmesi gerekiyor.

50’den fazla beniniz varsa…

Eğer bir kişide 35 yaşından sonra yeni ben oluştuysa ve eski bir bende değişiklik olduysa mutlaka bir uzmana başvurması gerekmektedir. Ayrıca 50 adet ve üzerinde beni olanlar, ailesinde melanom öyküsü bulunan kişiler, daha önce melanoma geçirmiş olanlar, diğer türde cilt kanserine yakalanmış olanlar da yılda bir kez deri muayenesi olmalıdır. Dermatoloji uzmanı genel olarak tüm benleri değerlendirdikten sonra dermoskop adı verilen deri yüzey mikroskobisi ile şüpheli benleri detaylı olarak incelemektedir. Dijital dermoskop kullanılması durumunda görüntülerin fotoğraflanıp saklanması ve her kontrolde karşılaştırma yapılması mümkün olmaktadır. Muayenenin sonucuna göre benin alınması ya da belli aralıklar ile takip edilmesi önerilmektedir.

Risk grubundakiler dikkat

Açık tenliler, renkli gözlüler, kızıl saçlılar, çilleri olanlar, güneşte hemen kızarıp hiç bronzlaşamayanlar.
Çok sayıda beni olanlar.
Ailesinde cilt kanseri olanlar.
Daha önce melanoma ya da diğer tür cilt kanseri geçirmiş olanlar.
50 yaş ve üzerindeki kişiler.
Uzun süreli güneşlen kişiler ve solaryuma girenler.
Çocukluk döneminde ciddi güneş yanığına maruz kalan bireyler cilt kanseri konusunda dikkatli olmalıdır.