Muzun Bilinmeyen Zararları!
Dünyada en çok tüketilen meyve olan muzu hepimiz bayılarak yiyoruz. Buna bağlı olarak, muz gereğinden fazla tüketildiğinde insan vücudunda bazı rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bu rahatsızlıklar nelerdir? İşte yanıtı...
Muzun Zararları Nelerdir?
Vitamin ve mineraller, bireyin ihtiyaçlarına bağlıdır ama çok fazla muz yemek istenmeyen zararlara sebebiyet verebilmektedir. Bu zararlar ise şöyle sıralanmaktadır;
1.Kilo
Muz, kurabiye veya cips gibi yiyeceklere göre daha az kaloriye sahiptir. Ancak muzun da kilo yapması için yeterli kaloriye sahip olduğu kanıtlanmıştır.
Bir orta boy muz 105 kalori içerir. Yani, orta büyüklükte bir portakal (62), doğranmış karpuz (45) bir kase ya da bir fincan üzüm (62) ile karşılaştırıldığında çok yüksektir. Eğer birkaç saatlik şımartma için düşük kalorili bir atıştırma arıyorsanız, bu sebeplerden dolayı muz en iyi seçim olmayabilir. Bunun yerine, karpuz, çilek, kavun, şeftali, salatalık, marul, kabak, lahana gibi yüksek su içeriği olan meyve ve sebzeler sizler için daha iyi bir aperatif seçimidir. Bu meyveler uzun süre sizleri tok tutmak için daha az kaloriye ve yüksek lif içeriğine sahiptir.
2.Migren
Migren atakları sizleri sık sık rahatsız ediyorsa, günlük diyetinizden muzu çıkarmanız gerekmektedir. Tiramin; peynir, balık, et gibi birçok gıdada bulunan bir maddedir ve muzun içinde bulunmasından dolayı migren ve baş ağrısı için bir tetikleyici olduğu düşünülmektedir. Muz kabukları, muzun içinden 10 kat daha tiramin içermektedir. Bunun için muzu yemekten önce meyve kabuğunun lifli parçalarının çıkarılması konusunda ekstra dikkatli olun.
3.Hiperkalemi
Hiperkalemi, kanda aşırı potasyum bulunmasından dolayı oluşan bir sorundur ve kalp krizine yol açabilen düzensiz nabız hızı, bulantı ve düzensiz kalp atışı gibi sorunlara yol açmaktadır. Yapılan araştırmalara göre 18 g daha yüksek bir potasyum dozu yetişkinlerde hiperkalemiye neden olabilir. Belirli günlerde muzun aşırı alımı bu sorunlara neden olabilmektedir. Bunun için bazı diyet programlarını takip etmeniz gerekmektedir. Bunun için doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.
4.Diş Çürüğü
Uygun diş hijyenini korumada sorun yaşıyorsanız, nişasta oranı yüksek olan muz ciddi diş çürümelerine neden olabilir. Çikolata, kırmızı meyan ve sakız aynı şekilde sizler için zararlıdır (çiğneme gibi bazı çalışmalara göre, ağız sağlığı için muzdan daha zararlı olabilmektedir.). Şekerlerin hızlı bir şekilde erimesi ile nişastalar ağızda yavaş yavaş çözülür. Eğer muz gibi gıdalar tüketirseniz, parçacıklar yaklaşık iki saat boyunca dişler arasında kalacak ve böylece boşluklar arasında bulunan bakterileri çekecek ve diş çürümelerine neden olacaktır.