Sarımsak eskilerden beri birçok alanda kullanan bir besindir. Sarımsak güçlü aromasına ve keskin kokusuna rağmen dünya üzerinde en çok tüketilen gıdalar listesinde yer alır. Yemeklerde ve hastalıklarda şifa niyetine kullanılan sarımsağı yastığınız altına koyduğunuzda bir çok fayda sağlıyor.

SARIMSAK İÇERİĞİYLE SAĞLIK SAÇIYOR!

Sarımsağın içeriğindeki sülfüroz içerikler sarımsağın aromasıyla birleşince rahatlatıcı bir etki yaratıyor. Böylelikle uykuya dalmayı kolaylaştırıyor, daha rahat uyuyabilmenizi sağlıyor. İçeriğinde bol çinko barındırmasından dolayı belde ve kemiklerde oluşan ağrılara iyi geldiği söylenmektedir. Fiziksel performansta da pozitif bir etki gösteren sarımsak daha dinç ve enerjik uyanmanıza yardımcı olacaktır.

SARIMSAĞIN SAĞLIĞA FAYDALARI

Sindirim sistemini temizler,

Gazın giderilmesini sağlar,

Zararlı mide parazitlerinin temizlenmesine büyük katkı sağlar,

Sinüslerinizi açarak rahat nefes almanızı sağlar.

Gribe faydalıdır,

Enfeksiyonlara karşı vücudun direncini fazlasıyla arttırır,

Sindirimi kolaylaştırır.

Kilo vermenize yardım eder.

Sarmısak bronşitin etkilerini hafifletir

Kalp sağlığını korunmasına oldukça yardımcı olur,

Erken acıkmayı önler.

Zayıflatır.

Vitamin ile mineraller açısından zengindir,

Metabolizmayı oldukça hızlandırır.

Yağ yakımını sağlayarak sağlıklı zayıflamaya da fayda sağlar.

Sarımsağın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kalp ve Damar Sağlığı: Sarımsağın kalp ve damar sağlığına etkisi üzerine yapılan çalışmaların büyük çoğunluğunda sarımsak doğal şeklinde değil toz, yağ ya da özüt formunda kullanılmıştır. Fakat bu, normal sarımsağın kalp ve damarlar için faydalı olmadığı anlamına gelmez. Tüm bu çalışmalardan çıkan ortak sonuç sarımsağın trigliserid ve total kolesterolü düşürdüğü (%7-%8 kadar) yönündedir.

Özellikle, damarların enflamatuar ve oksidatif stresten korunmasında oldukça etkilidir. Oksidatif stres bir hastalık değildir, vücuttaki antioksidanların sayısının, çeşitli hastalıklara yol açan veya gelişimine katkıda bulunan serbest radikallerin sayısından az olması durumudur.

Oksidatif stres arttığında damar çeperlerinde plak birikimi oluşabilir veya var olan plakların hacmi büyüyebilir. İşte bu noktada, sarımsakta bulunan sülfür, oksidatif stresi azaltır, serbest radikallerin tahrip edici etkilerine karşı damarları korur.

Sarımsağın kalp ve damarlar için önemli olmasının bir diğer nedeni de pıhtılaşmayı önleyen “alojene” içermesidir. Alojene, kanda bulunan bazı hücrelerin (trombositler) yapışkan hale gelmesini önler ve damar içinde topaklanma riskini düşürür.

Son olarak sarımsakta bol miktarda bulunan B6 vitamini damalara zarar veren homosistein seviyesini düşürür.

Tansiyon: Sarımsağa kokusunu veren “alliin” adlı bileşen, damarların daralmasına ve dolayısıyla kan basıncının yükselmesine neden olan “anjyotensin 2” adlı peptid hormonunu baskılar. Ayrıca kan inceltici özelliği ile kan dolaşımını kolaylaştırarak tansiyonun normal seviyelerde kalmasına yardımcı olur.

Tansiyonu düşürmek veya yükselmesini önlemek için sarımsak tüketirken dikkat edilmesi gereken 2 ana nokta var; ilki kanamanız varsa (adet dönemi gibi) veya olacaksa (ameliyat gibi) sarımsak tüketmemelisiniz. İkincisi ise kan basıncınız zaten düşükse sarımsak bunu daha da düşürerek sizi halsiz bırakabilir hatta bayılmanıza neden olabilir.

Hipertansiyon tedavisi için düzenli ilaç kullanıyorsanız sarımsak takviyesi kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.