Bazı insanlar ayakların ne kadar önemli olduğunu anlamazlar ve sağlıklı ve güzel kalabilmek için onların da özel bakım gerektirdiğine unuturlar. Eğer nasırınızdan bir türlü kurtulamıyorsanız bu yöntemi denemelisiniz. İnsanı son derece rahatsız eden, hatta bazı durumlarda ağrılı olan nasırdan kurtulmak çok kolay.

Nasır nedir?

Nasirin oluşma sebebi aslında vücudun o bölgesine yardımcı olmaktır; cilt sürtünme veya baskı nedeniyle belli bir bölgede tahriş hissettiği zaman kalınlaşarak tepki verir yani nasir oluşturarak o bölgeyi korumaya alır. Bu nedenle nasirin tanımı en basit sekliyle cildin korunma amaçlı olarak kalınlaşmasıdır.

Vücutta nasir oluşan bölgelerin çoğu vücudun belli bir ağırlık taşıyan bölgeleridir. Bu kalınlaşma sadece ayakta olmayabilir ancak nasirin en yoğun göründüğü bölge ayaklar olduğundan genellikle ayak nasırlarından söz edilir.

Sürtünme veya baskı derken ne kastedilir? Fazla dar veya siki bir ayakkabı, sert zeminden oluşabilecek bir sürtünme hatta iki ayak parmağının birbirine yaptığı baskı veya sürtünme bunlara örnektir. Bu gibi örneklerin her birinde tekrarlanan baskı veya sürtünme nasir oluşumuna neden olur.

En sik rastlanan nasir “çelloma dura (HD)” olarak adlandırılan ve yürürken parmağın üst tarafının ayakkabıya temasından oluşan nasirdir. Daha yumuşak olan nasırlar “çelloma molla (HM)” iki parmak arasında oluşan türlerdir.

Neler neden olur?

Basit bir anlatımla nasir oluşmasındaki ana neden ayağın belli bir veya birkaç bölgesinde sürtünmeyle birlikte oluşan fazla basınçtır. Nasir oluşumuna etki edebilecek birçok neden olmasına rağmen, bu tür etkiye sebep olabilecek ana nedenler:

*Sıkı ayakkabı

*Ayak yapısına uyumsuz ayakkabı

*Yüksek topuklu ayakkabı

* Dışarıda yalın ayak yürümek

* Ayak parmaklarındaki deformasyonlar

*Ayağın fazla kemikli olması

*Yanlış yürüme (basma) hareketi

Sık karşılaşılan belirtiler nelerdir?

Nasirin birçok farklı belirtisi olmasına karsin hiçbir belirti vermeyen ağrısız nasırlar da olabilir. Ancak nasir oluşurken genellikle ilk belirti nasir bölgesindeki keskin ağrıdır. Hafif nasırlarda basınç ortadan kalktığında ağrı da kaybolur ama derin ve geniş çaplı nasırlarda ağrı daha keskin ve nasir daha rahatsız edicidir. Ağrıyla birlikte bölgede kalınlaşma da baslar. Nasırlar genellikle zararsız olmalarına karsin ağrılı olduklarında tedavi gerektirirler.

*Sert nasir: Yoğun bir kökü (merkezi) olan sertleşmiş bir deri tabakasıdır. Ayak parmaklarının tepe kısımlarında, küçük ayak parmağının yan ve tepe kısmında veya ayağın altında oluşabilir.

*Yumuşak nasir: Yaklaşık 1–4 cm çapında, kızarmış, hassas bir bölge olarak görülür. Pürüzsüz ve ince bir merkezi vardır. Ayak parmaklarının diş kenarlarında görülebilir.

*Tohum nasiri: Genellikle topuğun yan ve arkalarında görülebilen ve ölü cilt hücrelerinden oluşan bir nasir türüdür.

Kalıtımsal olan nasir türleri de vardır. Bunlar 2,5 cm genişliğine kadar çıkar ve bunların oluşması için belirgin bir basınç veya sürtünme de genellikle yoktur. Ayağın altında veya avuçların içinde görülebilirler. Bu tür nasırlar çocuklarda da sıklıkla rastlanır.