Araştırmacılar, esneme gördüğümüzde beynimizde neyin bizi esneyerek tepki vermeye sevk ettiğini araştırdı. Uzmanlar, bulaşıcı esnemeyi anlamanın, bu hastalıkların anlaşılmasına da yardımcı olabileceğini söylüyor.

ESNEMEK BULAŞICIDIR

Bulaşıcı esneme, bir başkasının sözlerini ve hareketlerini otomatik olarak taklit etmenin çok sık görülen bir türü. Ekofenomoni, Tourette sendromu dışında epilepsi ve otizm gibi hastalıklarda da görülüyor. Esnemek aslında bulaşıcı olduğu kadar beyinden gelen empati sinyallerinin de vücudu etkilemesiyle de ortaya çıkabiliyor. Bu durumu önlemek amacıyla da bir çok tedavi yöntemi ortaya çıkmaktadır. 

Esnemenin Zararları Nelerdir?

Kalp krizi durumu: Kalp krizi ve aort diseksiyonu kardiovasküler hastalıkların başında gelir. Kalbin bir alanına yeterli miktarda oksijen taşınamaması durumunda kalp krizi riski ortaya çıkarken aort çevresinde ya da aortta bir kanama meydana gelirse de aort diseksiyonu gelişebilir. Bu iki rahatsızlığında en yaygın belirtilerinden bir tanesi esnemektir. Bu yüzden gün içerisinde sürekli olarak esniyorsanız zaman kaybetmeden bir doktora başvurmanızda fayda vardır. Uzman bir doktor tarafından yapılacak olan muayene ve tetkikten sonra esneme kaynaklı bir sağlık sorunu yaşayıp yaşamadığınız tespit edilebilir.

Epilepsi riski: Esnemek tek başına bir hastalığın belirtisi değildir ancak genellikle uykusuzluk ve can sıkıntısı sebepleri ile meydana gelen esneme epilepsi hastalığının da belirtisi olabilir. Yani gün içerisinde uykunuzu alıyorsanız ve kendinizi dinlenmiş hissediyorsanız ve bunlara rağmen sürekli olarak esniyorsanız ciddi rahatsızlıklar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden ileri boyutlardaki esnemelerin tamamının ciddi bir şekilde incelenmesi ve gerekirse tedavisinin yapılması gerekir. Özellikle eğer bir dakika içerisinde iki defadan fazla esniyorsanız mutlaka bu esnemenin sebebinin araştırılması gerekir. Böylece bu konuda uzman olan hekimler gerekli gördükleri incelemeleri yaparak esnemenin neden kaynaklı olduğunu bulurlar ve esnemenin vermiş olduğu zararlardan minimum düzeyde etkilenilmesi sağlanmış olur.

Diğer etkenler: Birçok sebebe bağlı olarak gelişen esneme olayı en çok uykudan önce ve uykudan sonra görülür. Ayrıca herhangi bir ortamdaki insanların canlarının sıkıldığı zamanlarda da esneme ile karşılaşılır. Esnemenin sayısı normal olup olmadığını gösterir. Gün içerisinde bir ile on beş kez arasında esnemek normal olarak kabul edilir. Sürekli olarak kullanılan antidepresanlar da esneme sayısını arttırabilir.