BİRİNCİ DERECE YANIKLAR 

Bronzlaşma yatakları, birçok insanın fark ettiğinden daha sık hafif yanıklara neden olur. Örneğin, 2013 yılında ‘Translational Behavioral Medicine’ dergisinde yayınlanan yaklaşık 200 üniversite öğrencisinin yaptığı bir çalışmada, beşten biri bronzlaşma seansından sonraki bir gün içinde cildin ağrısını ve kızarıklığını bildirdi. Birinci derece yanıklar olarak adlandırılan bu yaralanmalar, cildin sadece üst tabakasını içerir ve genellikle 72 saat içinde iyileşirler. Soğuk kompres kullanmak, aloe vera uygulamak veya soğuk duş almak ağrıyı kontrol etmeye yardımcı olabilir. Doktorunuz ayrıca ibuprofen (Motrin) veya Naproksen (Aleve) gibi steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar almanızı da tavsiye edebilir.  

 

İKİNCİ DERECE YANIKLAR 

İkinci derece yanıklar kızarıklık ve ağrıya ek olarak kabarcıklar geliştirir. Bu yanıklar, iç mekan tabaklayıcıları arasında hafif yanıklardan daha az yaygındır, ancak bazen ortaya çıkabilirler. Kırık cilt enfeksiyon riskini arttırdığından, kabarmış alanları temiz tutmak ve yapışmaz gazlı bezlerle kaplamak önemlidir. Doktorunuz iyileşmeyi teşvik etmek için bir antibiyotik merhem veya gümüş sülfadiazin (Silvadene) adı verilen bir yanık tedavi kremi uygulamanızı önerebilir. Hızlı tedavi ile bile, iyileşme bir aydan fazla sürebilir ve cilt yara izine neden olabilir. 

 

GÖZ YANIKLARI

Göz koruması olmayan bir bronzlaşma yatağı kullanmak, seanstan sonraki altı ila 12 saat içinde gözlerde yoğun, yanan ağrıya neden olabilir. Bu bronzlaşma yatağı yaralanmaları acil tıbbi müdahale gerektirir. Tedavi genellikle göz damlaları, göz merhemleri ve ağrı kesici ilaçlardan oluşur. Ağrı 48 saatten uzun sürerse, daha fazla tedavi için bir göz doktoruna danışmalısınız.